Peter Sagan obsadil v druhej etape Okolo Alberty tretie miesto

06.09.2013 Celý región

Red Deer 6. septembra (TASR) - Švajčiarsky cyklista Silvan Dillier zastavil víťazné ťaženie Slováka Petra Sagana na pretekoch Okolo Alberty, keď triumfoval v 174,8 km dlhej 2. etape vedúcej z Devonu do Red Deeru.

Dvadsaťtriročný jazdec tímu BMC Racing profitoval z úniku, do ktorého sa vydal spoločne so Serghejom Tvetcovom z Moldavska na 94. kilometri. V cieli finišovali s náskokom 16 sekúnd pred hlavným pelotónom, v ktorom špurtoval najrýchlejšie Peter Sagan a obsadil tak tretiu priečku.

Slovenský cyklista si s prehľadom udržal žltý dres lídra pretekov, víťaz prológu i prvej etapy zvýšil svoj náskok v celkovej klasifikácii pred druhým Austrálčanom Rohanom Dennisom (Garmin-Sharp) na 26 sekúnd. Tretí je Švéd Tobias Ludvigsson (+28 s). Sagan okrem toho vedie aj poradie mladých jazdcov a bodovaciu súťaž.

"Dnes bol pomerne náročný deň. Prvých sto kilometrov sme jazdili pokope, mali sme rýchlostný priemer okolo 51 km/hod. Potom prišiel únik dvoch jazdcov, ktorým sa podarilo spolu prísť až do cieľa. Boli sme už zmierení, že stratíme žltý dres, lebo nemôžem ísť predsa každý deň proti celému balíku. Pelotón sme ťahali iba tak, aby sa nezvyšoval náskok a dúfali sme, že nám prídu z ostatných tímov pomôcť. Nakoniec pomohli jazdci Garminu, Argosu i Optumu. Do záverečných okruhov sme prišli so stratou minútu a pol, takže sa už dalo tušiť, že sa pelotón nezíde dokopy. Kilometer a pol pred cieľom som skúsil v tiahlom kopci zaútočiť a prišiel som tretí s dvojsekundovým náskokom pred balíkom. Čakajú nás ešte tri dni, z toho dva relatívne ťažké. Uvidíme, či sa mi podarí udržať žltý dres až do konca. Zatiaľ však musím pochváliť veľmi dobrú tímovú spoluprácu," sprostredkoval pre TASR slová Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Výsledky - 2. etapa (Devon - Red Deer, 174,8 km):

1. Silvan Dillier (Švajč./BMC Racing Team) 3:32:47 h, 2. Serghej Tvetcov (Mold./Jelly Belly) rovnaký čas ako víťaz, 3. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +16 s, 4. Aidis Kruopis (Lit./Orica-GreenEdge) +18, 5. Luka Mezgec (Slovin./Argos-Shimano), 6. Nicolai Brochner (Dán./Bissell Pro Cycling) všetci rovnaký čas

Poradie po 2. etape:
1. SAGAN 7:03:34, 2, Rohan Dennis (Austr./Garmin-Sharp) +26 s, 3. Tobias Ludvigsson (Švéd./Argos-Shimano) +28, 4. Cadel Evans (Austr./BMC Racing Team) +36, 5. Brent Bookwalter (USA/BMC Racing Team) +37 s, 6. Pieter Weening (Hol./Orica-GreenEdge) +43


 

Vyberte región